Dohody o provedení práce od 1.7.2024

Od 1.7.2024 nastala účinnost zákona č. 163/2024 Sb., který přinesl změny tzv. konsolidačního balíčku v oblasti dohod o provedení práce (dále DPP). Zavedl tzv. registrační a ohlašovací povinnost všech DPP a měsíční hlášení příjmů z těchto dohod.
Zaměstnavatel, který dosud zaměstnával pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, se musí přihlásit nejpozději do 31.7.2024 do registru zaměstnavatelů ČSSZ.
Všechny zaměstnance činné na DPP a dosud nepřihlášené na ČSSZ zaměstnavatel přihlásí nejpozději do 20.8.2024. Lze tak učinit stávajícím tiskopisem Oznámení o nástupu do zaměstnání, který se používá pro přihlášení zaměstnanců, či až formulářem Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce.
Od 1.8.2024 bude zaměstnavatel tento Výkaz se seznamem všech zaměstnanců na DPP a výší jejich příjmu odesílat  elektronicky vždy nejpozději do 20. dne následujícího měsíce. Poprvé za měsíc červenec a to v období od 1. do 20. srpna. Současně lze tímto tiskopisem přihlásit nebo odhlásit zaměstnance na DPP, případně oznámit opravu odeslaných údajů.